Dawah-TV

Switch to desktop Register Login

Islamitisch bankieren bloeit op

Rate this item
(0 votes)

Islamitisch bankieren is uitgegroeid tot één van de snelst groeiende sectoren in de globale financiële industrie. Verwacht wordt dat het ook een grotere rol zal spelen in de komende jaren.

Banken en financiële ondernemingen die vasthouden aan de islamitische wetgeving hebben een bewonderenswaardige weerstand laten zien gedurende de financiële crisis die de wereldeconomie eind 2008 heeft getroffen. Dit terwijl tientallen conventionele banken, voornamelijk in de VS, zich niet staande hebben weten te houden. Dit heeft ervoor gezorgd dat zelfs landen met islamitische minderheden- zoals Engeland, Duitsland, Frankrijk en de VS - islamitische banken toegevoegd hebben aan hun conventionele bankwezen.

Rechtvaardigheid
Het onderliggende concept in islamitisch bankieren is rechtvaardigheid, wat bereikt wordt door het delen van risico. Aandeelhouders zijn verplicht om winst en verlies te delen en zich te onthouden van elke vorm van rente, welke de Islaam beschouwt als verboden.

"Het islamitische financiële systeem heeft bewezen het minst getroffen te zijn door de wereldcrisis, dankzij haar strikte management van financiële instrumenten en het wegblijven van speculatie", zei Kholoud Saqqad, adjunct-directeur van de Centrale Bank van Jordanië.

De grootte van het islamitische bankwezen is gegroeid van 820 miljard dollar eind 2008 naar meer dan 1 triljoen dollar in 2010. Recente studies tonen aan dat deze aanhoudende groei 1.5 triljoen dollar kan bereiken in 2012 en 3 triljoen dollar in 2015.

© Dawah-TV

Last modified on zondag, 26 december 2010 14:57

©2012 Dawah-Tv.nl | Alle rechten voorbehouden

Top Desktop version