Dawah-TV

Switch to desktop Register Login

Wetenschap bevestigt nut middagdutje

Rate this item
(0 votes)

BAARN - Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een middagdutje erg goed is voor de productiviteit en gezondheid. Het niveau van stresshormonen in je bloed daalt en de hersenen komen tot rust. Tekort aan slaap verhoogt de kans op onder meer een hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen.

Onderzoekers van het Allegheny College in Pennsylvania hebben recentelijk aangetoond dat een middagdutje van tenminste 45 minuten de bloeddruk van mensen kan helpen verlagen. Aan het onderzoek deden 85 gezonde studenten mee, die willekeurig werden verdeeld over twee groepen. Beide groepen ondergingen dezelfde stress-test. De ene groep mocht vervolgens gaan slapen en de andere groep bleef wakker. De bloeddruk van de mensen in de groep die tenminste 45 minuten geslapen hadden, bleek veel lager dan de bloeddruk van de mensen die niet hadden geslapen.

Onderzoek
Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Berkeley in Californië kwam naar voren dat een uurtje slapen tussendoor een zeer positief effect kan hebben op de hersenen. Slaap herstelt het brein niet alleen van langdurige waakzaamheid, maar op neurocognitief niveau verbetert het de capaciteit.

Tijdens het onderzoek werden 39 gezonde volwassenen in twee groepen verdeeld. De ene groep zou 90 minuten de tijd krijgen voor een middagdutje en de andere groep zou wakker blijven. Alle deelnemers kregen een studeer-opdracht, bedoeld om de activiteit vast te stellen van de hippocampus, het deel van de hersenen dat helpt om feiten op te slaan. Na afloop bleek er een duidelijk verschil te zijn ontstaan; de groep die wakker was gebleven presteerde slechter dan de andere groep. Bij de groep die gebruik heeft gemaakt van het middagdutje was een duidelijke verbetering te zien in het leervermogen.


Hippocampus
Deze ontdekking bevestigt de hypothese dat slaap nodig is om het kortetermijngeheugen in de hippocampus op te schonen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe informatie.

Profeet
Deze ontdekkingen zijn niet verrassend voor de moslims. De profeet, vrede zij met hem, en zijn metgezellen hadden namelijk ook de gewoonte om een kort dutje te doen tussen de dohr en asr –gebeden. De profeet heeft gezegd: "Doe een middagdutje, want voorwaar; duivels houden geen middagdutjes." Verder is ook overgeleverd dat Sahl Ibn Sa'd heeft gezegd: "We waren gewoon om een middagdutje te doen nadat we het vrijdagsgebed gebeden hadden."

© Dawah-TV

Last modified on woensdag, 20 juli 2011 17:36

©2012 Dawah-Tv.nl | Alle rechten voorbehouden

Top Desktop version